Inzet nieuwe technieken

Verduurzaming Landbouw Achterhoek met inzet van nieuwe technieken.

Sinds enige jaren zijn wij al bezig met het verbeteren van onze grond/akkers in de Slaege.

Omdat wij als een van de weinige akkerbouwers in Nederland bakwaardige granen en droge bonen voor de humane sector telen, zien wij het belang van gezonde voedingsbodem voor de door ons geteelde gewassen. De consument krijgt een gezond product van een gezonde bodem.

Al meer dan 10 jaar proberen wij diverse methodieken om de grond te verbeteren, onder andere Bokashi zelf maken, gebruik van EM bacteriën, mycorrhiza schimmels, bodemdruk verlaging door gebruik van kleinere tractoren etc.

Wij zijn in contact gekomen met Stichting in Goede Aarde, aangezien zij een traject zijn gestart met
productie van gecontroleerde compost. In daaruit voortvloeiende gesprekken met hun, bespraken wij het vervolg traject met name het gebruik van compostthee/extractie, de problemen van het produceren daarvan met een compostthee brouwer maar ook de talloze mogelijkheden die het product biedt.
De methode van de Amerikaanse onderzoekster Elaine Ingham spreekt ons ook zeer aan.

Wij stellen een stuk grond ter beschikking aan Stichting in goede aarde, zodat zij hun proeven kunnen uitvoeren. Onze doelstelling is om daarbij om met gebruik van compostthee/extractie het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen te verminderen. Dit kan de opstap zijn naar biologische teelt.

Doordat wij al jaren zelf ook bezig zijn met bodemvruchtbaarheid, zijn wij steeds op zoek naar nieuwe en betere mogelijkheden om gewassen te telen met zo min mogelijke chemische input.
Denk daarbij ook aan schoffelen en gebruik biologische middelen.
Daarnaast zoeken wij naar mogelijkheden om mengteelt toe te passen, waarbij wij onze bonen en granen door elkaar willen gaan zaaien. De bonen zijn vlinderbloemig, binden de stikstof uit de lucht aan hun wortels. Deze stikstofbolletjes worden door het graan gebruikt als voeding voor de graanvulling, waardoor het eiwitgehalte in de graankorrels stijgt. De bakker kan daarmee makkelijker brood bakken zonder allerlei toevoegingen. De bonen zelf zijn een uitstekende bron van plantaardig eiwit.

Lokale teelt van plantaardige eiwitten wordt hiermee gestimuleerd tegenover de huidige invoer van plantaardige producten uit het buitenland, daarmee de doelstelling duurzaamheid te verhogen.

Omdat wij mengteelt willen gaan toepassen, is het noodzakelijk om na de oogst de granen te scheiden van de bonen. Daarvoor gebruiken wij een kleursorteerder (camerasorteerder): deze scheidt de bonen en de granen van elkaar, zodat deze verder verwerkt kunnen worden.
Deze camerasorteerder hebben wij aangeschaft met hulp van een bijdrage van de provincie Gelderland.

Nieuwe ontwikkelingen waar wij mee bezig zijn, zijn oa teelt van oliehoudende zaden. Denk daarbij aan zaden met een hoog Omega 3/6/9 vetzurengehalte, welke in Nederland te telen zijn.
Voordeel is van deze zaden, dat deze bloeien en de insecten daar stuifmeel en nectar op halen, en daarmee profiteren van de biodiversiteit welke deze gewassen bieden.

In deze teelt zijn bijna geen middelen beschikbaar voor onkruidbestrijding. Dit betekent na de oogst dat ook deze zaden moeten worden gesorteerd met een speciale machine, en daarna via de kleursorteerder moeten worden klaargemaakt voor menselijke consumptie. Dit in verband met giftige zaden in het ‘onkruid’, denk aan bolderik.

In al deze beschreven gewassen maken wij gebruik van compost-thee/extractie, aangezien uit de literatuur van Elaine Ingham is gebleken dat de planten weerbaar zijn tegenover weersinvloeden, verkeerde bodemschimmels en bacteriën.

Deze gecontroleerde compost brouwen wij in een composttheebrouwer, wederom met bijdrage van de provincie Gelderland aangeschaft.

Op deze wijze kunnen wij een nieuwe manier van landbouw bedrijven, luisteren naar de consument qua groei van plantaardige eiwitten, minder gebruik van chemische middelen, bodemverbetering en nieuwe gewassenteelt.

Tijdens de diverse graanwandelingen hebben wij de deelnemers laten kennismaken met deze nieuwe technologische toepassingen op ons bedrijf.