Compostthee 2024

Compostthee

 

In samenwerking met St. in Goede Aarde, hebben wij proefstroken uitgezet in onze mais, graan en droge bonen. Doel van deze proef is minder bemesting en minder chemische onkruidbestrijding.

In de proefstroken met mais, droge bonen en granen, wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmest, wel wordt er gespoten met compostthee en bladbemesting (hoofdzakelijk spoorelementen) en worden er bladsap-analyses genomen.

In de controlestroken wordt er geen compostthee en bladbemesting toegepast, wel wordt er gewerkt met een gebruikelijke ureumbemesting.

De compostthee wordt gecontroleerd gemaakt met behulp van zachthout snippers, bladeren, vaste stromest, schoon grasmaaisel (temperatuur). Dit moet minimaal 1,5 jaar staan, waardoor er goede schimmels en bacteriƫn gevormd worden. Na ongeveer 8 maanden worden compostwormen toegevoegd.

Zowel in de mais als in de bonen als in de rode spelt zijn er na de behandeling met compostthee meer spoorelementen aanwezig, ook zien we een toename in stikstof. De stijging in spoorelementen is deels te wijten aan de bladbemesting, maar de compostthee speelt waarschijnlijjk ook een belangrijke rol.

De compostthee heeft een positieve werking op de bodembiologie en fysiologische processen, en daarmee ook de omzetting van nitraat en de opname van spoorelementen. Dit zien we ook in de mais terug, waar de omzetting van nitraat en aminozuren / eiwitten beter is.

Er zijn momenteel resultaten aanwezig van deze proef welke dit onderschrijven, echter is het nog te vroeg in het seizoen om een totaal overzicht van het onderzoek te publiceren, zoals oogstdata, micro bacteriƫle activiteit etc.
Ook werkt compostthee in veel case-studies beter wanneer er gewerkt wordt met een goede bodemvoorbereiding en groenbemesters, echter vanwege de natte weersomstandigheden is het niet gelukt om de bodem volledig met regeneratieve methodes te bewerken (granen, zaai in de winter), zoals het inzaaien van een divers groenbemester-mengsel. Dit is wel gedaan op de akkers waar de droge bonen en de mais staan (zaai in voorjaar).