Slaege Spelt- en Tarwebieren
In 2009 is het Silvoldse Slaegebier ontwikkeld; een bovengistend bier met spelt en nagisting op de fles. De Silvoldse spelt wordt aangeleverd aan een kleine ambachtelijke speltbier-brouwerij, genaamd St. Servattumus, alwaar ons bier wordt gebrouwen.
Het totale brouwproces vanaf brouwen op vat, vergisten in tanks, afvullen en na vergisting op fles en vervolgens narijping op fles duurt ongeveer 8 weken.
Naast speltbier is er sinds voorjaar 2013 ook een rode-tarwebier in het Slaege assortiment. Bier gebrouwen met korrels van rode Tarwe.
Naast basis ingrediënten als water, mout en hop en gist zijn er per smaak verschillende extra toevoegingen, die ervoor zorgen dat iedere variëteit zijn eigen karakter krijgt. Een van de basisingrediënten voor het brouwen van Slaegebier, naast uiteraard de speltkorrel uit de Slaege, is de hop; de aromatische hopbellen geven het Slaege bier een verfijnde smaak.
Alle Slaegebieren en de Rooie Oer zijn bovengistend bier, wat betekent dat er nagisting op de fles is. Onderin de flessen en kruiken zit dus een laagje gist wat ervoor zorgt dat, hoe langer men dit bier bewaart, met uiteraard wel een uiterste houdbaarheidsdatum, dit de smaak alleen maar ten goede komt.
Slaegebier dient in een bol, smaller naar boven toelopend, glas te worden geserveerd. Om de smaak van Slaegebier volledig tot zijn recht te laten komen, schenkt u het Slaegebier het best uit op de juiste temperatuur, zo’n 10 graden Celcius.
Achterhoeks speciaalbier met verrassende smaken
Bier gemaakt van spelt of tarwe, geteeld in de Achterhoek.
(klik op de smaken voor specifieke informatie per soort)