Tarwe, geel en rood
In Nederland valt prima baktarwe te verbouwen. Al is het ook wel afhankelijk van het weer. ‘Soms is het een hele slechte zomer en voorjaar, dan oogsten we veel minder opbrengst. Maar de bakkwaliteit heeft daar niet altijd onder te lijden. Dus zelfs in een slecht jaar, qua weer, kun je er nog goed brood van bakken.’ Voordeel is dat Steverink zijn akkers op zavelgrond heeft, waarbij veel langer vocht wordt vastgehouden en de graankorrel zich goed blijft ontwikkelen.
Gele en rode baktarwe wordt er geteeld. De gele baktarwe is wederom een Duitse E-weizen. De rode tarwe komt van het zuidelijk halfrond. Via Zuid-Duitsland is het in de Achterhoek terecht gekomen. ‘Met heel veel moeite heb ik de graanteler daar weten over te halen mij zaaizaad te verkopen, ben ik naar Beieren gereden en heb ik een certificaat getekend: nu ben ik de enige in Nederland die rode tarwe teelt. De rode tarwe heeft een bijzondere smaak, nootachtig, wat in 2013 resulteerde in ‘het lekkerste brood van Nederland’. Ook werd het door het boulangerie-team al een paar keer ingezet als troef tijdens de internationale wedstrijden.