Van Achterhoeks graan valt uitstekend brood en banket te maken. Dit was de conclusie van de geweldige Smaakwerkplaats Graan, welke plaatsvond op
22 september 2017, georganiseerd door de Smaak Academie Achterhoek. Dit alles vond plaats op het Graafschap College te Doetinchem.
Deze Smaakwerkplaats werd uitgevoerd met top vakmensen uit eigen regio. En experts als Tom van Otterloo en Meester Boulanger en Meester Patissier Robèrt van Beckhoven. Er was volop enthousiasme voor vers gemalen graan, desem en graanteelt van Achterhoekse bodem. De speciale masterclass leverde zeer smakelijke producten.
Het vergt vooral samenwerking en vakmanschap van graanteler, molenaar, bakker en chef-kok. De tijd nemen voor het bakproces hoort daar ook bij, voor het allerbelangrijkste: lekker brood. Brood dat ook nog eens gezond en voedzaam is, minder bak stress en nachtwerk oplevert en aansluit op de huidige foodtrends. Bovendien kunnen bakker en chef-kok zich met lokaal graan onderscheiden.
Brood van graan uit de Achterhoek heeft – als het goed wordt aangepakt – vier keer meer smaak:
• Vers meel van de hele graankorrel – gemalen door de molenaar;
• Gemaakt met eigen desem, want lang gerezen brood is het smakelijkste brood;
• Met het verhaal van de boer, de molenaar, de bakker;
• Met bijdrage aan een mooi landschap en rijke natuur, zeker als de akkerranden worden ingezaaid met kruiden- en bloemrijke mengsels die aantrekkelijk zijn voor bijen, vlinders en andere insecten.
Hier beschrijven wij de belangrijkste graansoorten op rij : http://www.smaakacademieachterhoek.nl/graan/belangrijkste-graansoorten-op-rij/
Een totaalverslag van deze smaakacademie : http://www.bakkerswereld.nl/nieuws/nieuws/2017/9/smaakwerkplaats-granen-bakker-voelt-opnieuw-hete-adem-supermarkt-de-nek-10142471#.WdiPBPsJ2R8.facebook